TriO Community Space

See also: Meanwhile Projects
 

TriO is a community pavilion, completed in October 2018 in a community garden in Walthamstow: the drawing shed, a contemporary arts organisation based on the estate for 10 years, was commissioned to develop the project, after winning a Making Places bid – an initiative by Waltham Forest Council to deliver creative projects across the borough which will have a lasting impact on communities and neighbourhoods. The design was developed further by Risner Design, who went on to undertake the detailed design and fabrication drawings, and acted as maker/contractor. TriO has two parts – an informal community meeting space with full height gable-end front doors, pivoting windows facing the garden, and a rear store.  Bespoke CNC cut birch ply portal frames form the key structural element. The frames, windows, casements and interior furniture were fabricated from over 200 individual ply components. The portal frames sit inside the polycarbonate skin around the rear store, lined in ply internally and back lit with colour changing LED lighting, creating a “garden lantern” effect – a guiding principle of the design concept. Remaining ply frames and stainless steel bracing, forming the community space, change in scale and are flipped to the exterior of the polycarbonate skin, to give the structure a greater sculptural presence within the space, and the intricate timber frames greater prominence.  

Client
L. B. Waltham Forest

Status
Completed

Location
London E17